DELE Nedir? Sınav Hakkında Merak Edilenler

 DELE, yani açılımıyla Diploma de Español Como Lengua Extranjera, Yabancılar için İspanyolca yetkinlik diplomasıdır.

 Sınav Dünya çapında tanınır olup, İspanya'da resmi makamlara yapacağınız başvurularda da geçerlidir. En büyük avantajı da, aldığınız diplomanın herhangi bir bitiş tarihi olmaması, yani ömür boyu geçerli!

DELE Diploması Almak için 5 Neden
(Instituto Cervantes resmi web sitesinden alınmıştır.)

 Sınavı Cervantes aracılığıyla İspanya'nın Eğitim Bakanlığı yapıyor. Sınavın hazırlanması ve sonuçlar ise Salamanca Üniversite'nin sorumluluğunda.

 Peki bu sınav nasıl yapılıyor? A1/A2/B1/B2/C1/C2 olmak üzere 6 seviyeye yönelik sınav bulunuyor. Bir de 16 yaşından küçükler için A1 Escolar ve A2/B1 Escolar olmak üzere 2 farklı sınav var ama bunlara sonra değineceğiz.

 6 seviyeye yönelik sınav nedir? Yani TOEFL ya da IELTS gibi sınava girip hangi seviye olduğunuzu gösteren bir sınav değil DELE. Avrupa'daki diğer ülkelerin de yabancı dil sınavına benzer şekilde, hangi seviyede olduğunuzu düşünüyorsanız o seviyeye başvuruyorsunuz.

 Mesela B1 kurlarını bitirdiniz ve sınavı geçebileceğinizi düşünüyorsanız, doğrudan DELE Nivel B1'ya başvuruyorsunuz. Eğer geçerseniz B1 seviyesine sahip oluyorsunuz, geçemezseniz hiçbir seviye elde edememiş oluyorsunuz. (tabii önceden başka sınavları geçmediyseniz.)

 Peki B1'e başvurmak için kursa gitmiş olmak gerekiyor mu? Ya da başka gereklilik var mı?
Hayır, sadece gidip ben B1'e kayıt olmak istiyorum demeniz yeterli. Sınava girmenin hiçbir koşulu yok.

  Sınav C2 seviyesini hariç tutarsak kabaca 4 bölümden oluşuyor: Okuduğunu Anlama, Dinlediğini Anlama, Kompozisyon Yazma ve Sözlü İfade. Her bölüm 25 puan olup sınav toplam 100 puan üzerinden değerlendiriliyor ve yanlış doğruyu götürmüyor. O yüzden kesinlikle boş soru bırakmayın.

 Sınav geçme notu 60 puan. Ancak az önce saydığım 4 bölüm kendi içinde 2 gruba ayrılıyor. Okuduğunu Anlama ve Kompozisyon 1. Grup, Dinlediğini Anlama ve Sözlü 2.Grup.
 Her 2 grupta toplam 50 üzerinden en az 30 almış olmanız gerekiyor. Eğer birinde 30un altında kalıyorsanız toplam 60 puanı geçseniz de sınavdan kalmış sayılıyorsunuz.
 Mesela 1.gruptan 25 puan 2. gruptan 40 puan aldıysanız, toplam puanınız 65 etse dahi sınavı geçemiyorsunuz.

  Sınav sonuçlarının hesaplanması ise şu şekilde: Bütün sınav materyali ve cevap kağıtları İspanya'ya gönderilip orada değerlendiriliyor. Okuduğunu anlama ve dinlediğini anlama optik form üzerinen değerlendiriliyor. Kompozisyon ise yetkili öğretmenler tarafından puanlanıyor. Yalnızca sözlü ifade bölümü sınav anında değerlendiriliyor. Sizinle karşılıklı görüşme yapan öğretmenden ayrıca, sınav salonunda bir gözetmen daha bulunuyor ve sizi dinleyip puanı o veriyor. Yani o sırada görüşme yaptığınız öğretmen bir yandan size puan vermeye çalışmıyor.

 Gelelim sınav metoduna. Her seviyenin sınav yapısına bu broşürden bakabilirsiniz: Cervantes 2019 DELE Broşürü

Instituto Cervantes Estambul web sitesinden alınmıştır.


 A1 Seviyesi
45 Dakika Okuduğunu Anlama
20 Dakika Dinlediğini Anlama
25 Dakika Kompozisyon Yazma
15 Dakika Sözlü İfade

 İlk 2 bölüm, çoktan seçmeli olacak şekilde test kitapçığı ve optik form olarak dağıtılıyor. Daha sonra 20-25 dakikalık bir ara verilip 25 dakikalık kompozisyon yazma bölümüyle devam ediliyor.

  A1 Seviyesinde okuduğunu anlama 4 bölüm ve 25 sorudan oluşuyor.
 İlk bölüm paragrafta anlatılanlara göre 5 soruya cevap vermek. Sorular 4 seçenekli.
 İkinci bölüm eşleştirme. Mesela 2 cümlelik konuşma oluşturacak şekilde 6 farklı cümleye toplam 9 seçenekten karşılık bulmak. Yani tüm eşleştirmeleri yaptığınızda 3 seçenek açıkta kalacak.
 Üçüncü bölüm de bir önceki bölüme benzer bir eşleştirme. 6 cümleye karşılık 9 seçenekten karşılık bulmalısınız.
 Dördüncü bölüm ise son 8 soruyu kapsıyor. Yukarıda verilen metinle alakalı boşlukları doldurup cevap kağıdına yazıyorsunuz. Aslında sadece metinden soruları cımbızladığınız için oldukça kolay bir bölüm.

 Bu seviyede dinlediğini anlama yine 4 bölüm ve 25 sorudan oluşuyor. İlk 3 bölümde ses kayıtları ikişer kez, son bölümde ise üç kez dinletiliyor.
 İlk bölüm 5 soru, sorular 4 seçenekli ve seçenekler fotoğraflarla desteklenmiş.
 İkinci bölüm 5 soruluk eşleştirme, 8 seçenekten 3'ü boş kalıyor.
 Üçüncü bölüm de yine 8 soruluk eşleştirme ve 11 seçenekten 3'ü boş kalıyor.
 Dördüncü bölüm ise 8 soruluk boşluk doldurma.

 Kompozisyon için konuyla ilgili bilgiler ve nasıl yazmanız gerektiğine dair yönergelerin olduğu bir kağıt veriliyor. Burada 2 farklı Tarea var. Yani 2 farklı şey yazmanız gerekiyor. Tabii kompozisyon dediğime bakmayın, A1 seviyesinde yazmanız gereken birer kısa paragrafı bulmuyor. Sınav kağıdının yanında müsvedde kağıt verilecek ancak bu kağıdın hiçbir geçerliliği yok. Cevaplarınızı üzerinde isminizin bulunduğu cevap kağıdına yazmanız gerekiyor. Burada lütfen sayfa numaralarına ve Tarea 1 ile Tarea 2 için belirlenmiş iki farklı kağıt olduğunu unutmayın. Bazen sınav psikolojisi ile müsveddeden temize geçirmek unutulabiliyor. Veya Tarea 1 ve 2'un kağıtları karıştırılabiliyor.

 Sözlü İfade içinse önce bir sınav salonuna alınıyorsunuz ve 15 dakika hazırlanma süresi veriliyor. Not almanız için kağıt kalem veriliyor. Sözlü sırasında notlarınıza bakabilirsiniz ancak tamamen okumanız yasak.
 Burada kısa kısa konuşacağınız 4 bölüm var.
 15 dakikalık sürede size bahsetmeniz gereken konuları içeren bir şema veriliyor. Ve siz ilk 2 bölüme Monolog düzeninde konuşmak üzere hazırlanıyorsunuz.
 İlk Tarea genelde kendinizi, yaşadığınız yeri, işinizi tanımlamanızı içeren 1-2 dakikalık kendini tanıtma konuşması oluyor.
 İkinci Tarea ise 5 temadan seçeceğiniz 3'ü hakkında 2-3 dakika konuşmanızı içeriyor. Bu temalar haftasonu rutininiz, ya da mesleğinizle ilgili şeyler olabilir. Tabii bu temalar sınavdan sınava değişiyor. Size hazırlanmanız için verilecek şemada seçenekleri görecek ve oradan seçeceksiniz.
Son 2 Tarea ise karşılıklı konuşma şeklinde. Öncelikle sınavı yapan öğretmen, seçtiğiniz temalar hakkında size sorular sorarak 2-3 dakikalık bir diyalog gerçekleştireceksiniz.
Dördüncü Tarea'da ise size sunulan 2-3 seçenekten birini seçecek ve öğretmen ile küçük bir sahne sergilemiş olacaksınız. Mesela siz bir turist, öğretmen de bir müze görevlisini canlandırabilir. Veya öğretmen garsonu canlandırabilir ve siz de kahve siparişi verebilirsiniz. Bu bölüm de 1-2 dakika sürüyor.
 Yani toplam sözlü yaklaşık 15 dakikayı buluyor. Burada unutmamanız gereken, sadece ilk 2 bölüme hazırlandığınız. 3.bölümde hocanın sorularına bağlı olarak spontan cevaplar veriyor olacaksınız. 4.bölümü de o anda seçip, yine spontan olarak konuşuyorsunuz.

 Diğer seviyeleri ve sınav tavsiyelerini başka bir yazıda ele alacağım. Her seviyede sınav aynı metodla yapılıyor. Sözlünün ve kompozisyonun detayları değişiyor, seçenek sayısı da 3'e iniyor. Ki bence 3 seçenek daha sempatik.

 Peki sınav merkezleri, sınav dönemleri ve ücretleri nedir?

 Şu anda Türkiye'de 4 ilde sınav yapılıyor; İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya.

 Genelde sınav dönemleri, Şubat, Nisan, Mayıs ve Kasım. Tabii ki sınav merkezine göre değişiyor. Ve her seviye her dönemde olmayabiliyor. Bu nedenle her yıl açıklanan programı dikkatle incelemenizi öneririm.

 Sınav ücretleri seviye arttıkça artıyor. Güncel ücretler A1 seviyesinden 271 lira ile başlayıp C2 seviyesi ile 531 lirayı buluyor. Eğer Cervantes öğrencisiyseniz ve sınava İstanbul'da girerseniz %10-15 lik bir indirim de uygulanıyor.

 Her seviye hakkında detaylı bilgiye ulaşmak ve örnek sınav kitapçığı için
https://examenes.cervantes.es/ web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Eğer aklınıza takılan başka soru varsa, buradan veya instagram hesabımndan sorarak ikinci yazıma da yön verebilirsiniz.

 Hoşçakalın :)

Yorumlar

Popüler Yayınlar