Bir Antonio Gaudi Eseri Daha Müzeleşti: La Casa Vicens

  Geçtiğimiz hafta duyrulduğu üzere, Gaudi'nin ilk başyapıtlarından sayılan La Casa Vicens, restorasyon çalışmalarının bitmesiyle kapılarını ilk kez ziyaretçilerine açtı. 130 yıllık özel mülkiyetinin ardından Barcelona'nın Dünya Mirasları arasındaki yerini alan ev, bundan böyle haftanın her günü 10:00 ile 20:00 arasında Barcelona, Calle de les Carolines adresinde ziyaret edilebilecek.


Karakteristik Dış Cephesini Farketmemek Mümkün Değil

La Casa Vicens, Gaudi’nin ilk başyapıtı olarak değerlendiriliyor. Özgün tarzı, hayal gücü ve farklı esintilerin bir arada kullanılmasıyla mimarın yeteneğini ortaya koyuyor. Mimariye ilk bakışta dış cephe tasarımı göze çarpıyor. Karanfillerle bezeli seramik dış cephe, mimarın evin arazisinde rastladığı karanfillerden esinlenerek tasarlanmış.


Restorasyon

Morabanc tarafından satın alındıktan bir yol sonra, iyileştirme ve restorasyon çalışmalarına 2015 yılında başlanan eserde, Gaudi'nin 1883 yılında tasarladığı projeye sadık kalındı. İnşaasından bu yana geçen süre zarfında kaybolmaya yüz tutan zengin polikromik orijinali keşfetmek çalışmanın önemli bir unsuru oldu. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, La Casa Vicens, Barcelona'nın turist cezbeden eserleri arasındaki yerini aldı.





Dönemin Estetik Anlayışını Yıkıyor

Eseri inşaaya başlandığında, Gaudi mimarlık kariyerinin henüz beşinci yılındaydı. İlk ev projesi olan  La Casa Vicens’i; fakültede aldığı eğitimin, tecrübelerinin ve etkisinde kaldığı esintilerin üzerinde oynadığı bir oyuna dönüştürdü. Sonuçta ortaya; ilham verici, doğu ve mozarabik tarzdan esinlenilmiş şaşırtıcı bir ev ortaya çıktı. Üstelik, doğadan edindiği izlenimleri  konut içi dekorasyonla buluşturduğu bir eser ortaya koymuş oldu.



Gaudi'nin Orijinal Projesi Yeniden Hayat Buluyor

Restorasyon çalışmasıyla beraber, hakettiği değeri yeniden kazanan eser, Avrupa’da Modernizmin başlangıcı sayılan evler arasında bulunuyor. Gaudi’nin ise mimari stilinin evrimini kanıtlayan bir unsur olarak görülüyor.


La Casa Vicens'in İç Kısmı Da Muhteşem Süslemeler Sunuyor

Casa Vicens'in farklı odalarını ziyaret ederken, evin tüm alanlarını pratik olarak dolduran geniş bir süsleme ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Genç mimar, projeyi bir bütün olarak ele alıp, iç ve çevredeki doğanın uyum içinde birleşmesini sağlıyor, aynı zamanda mekanlarda sunduğu konforla bulunduğu dönemin ilerisine geçiyor.



La Casa Vicens, Barcelona'nın Tarihine Tanıklık Ediyor

130 yıllık geçmişiyle La Casa Vicens, Barcelona’nın ve bulunduğu Gracia mahallesinin değişiminin tanıklığını ediyor. Eserin bulunduğu sokak (la calle de les Carolines) 1883’te La Casa Vicens’in inşaasından bu bu yana, Gaudi’nin arkadaşı mimar Joan Baptista Sera de Martinez’in de çalışmalarıyla günümüze dek gelişmeye devam etti ve bugünkü müzesel özelliğini kazandı.


Benzersiz Bir Müze Deneyimi

La Casa Vicens-Gaudi, düşüncenin ve eylemin el ele olduğu bir müze olma amacı güdüyor. Ve ziyaretçilerin kendilerini mükemmel bir konuk gibi hissedeceği telaşsız bir deneyim sunmak isteniyor. 
Müzede iki tür ziyaret mümkün: Bireysel olarak giriş yapıp alanlarda bulunan uzmanlardan bilgi alabilir veya küçük gruplar halinde rehberli turlara katılabilirsiniz.


Sergi Salonları, La Casa Vicens'e Bütünlük Katıyor

Hizmete açılan ikinci katta kalıcı sergi yer alıyor. Bu sergi La Casa Vicens’in önemli bir parçası, çünkü ziyaretçilerin evi dolaşırken edindikleri deneyimi pekiştirmeleri için dönemin sosyal ve kültürel altyapısını aktarıyor.
Bu katta ayrıca süreli sergiler için de alan mevcut. İlk süreli sergi ise Barcelona İleri Teknoloji Mimarlık Yüksek Okulunda Sanat Tarihi ve Mimarık Profesörü olan Juan José Lahuerta'nın küratörlüğünü yaptığı "İlk ev, evin kendisi, manifesto ev" adını taşıyor. Juan José Lahuerta aynı zamanda Gaudi Kürsü’nün direktörlüğünü yapmaya devam ediyor.





Müzenin resmi internet adresi: https://casavicens.org/


Makale ve Görsellerin Orijinali için kaynak: La Casa Vicens
















Yorumlar

Popüler Yayınlar